Een interactieve Cd-Rom over reclamekaarten uit 1840-60

Onuitgegeven informatie over porseleinkaarten, de historische context en het drukprocedé.
En een catalogus met beschrijving en foto van 600 Top-kaarten

 

32 Euro (+ 3 Euro verzending). Om te bestellen zend een e-mailadres naar

verhoosele.francoise@skynet.be.  U krijgt dan een afrekening met het rekeningsnummer.


 


 
Porseleinkaarten : Een zeldzame visie op het midden van de 19de eeuw


Interactieve Cd-rom over porseleinkaarten
Nederlandse, Franse en Engelse teksten

Met een geïllustreerde catalogus met beschrijving van 600 uitzonderlijke kaarten

Een ideale introductie tot de geïllustreerde reclame circa 1850
Een referentiewerk voor een wijd gamma van verzamelaars.

ISBN : 978-90-813-7910-6

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken is reclame niet enkel een bijproduct van onze moderne consumptiemaatschappij.
Een groepje Belgische steendrukkers heeft reeds in de jaren 1840-60 een ware rage ontketend rond geïllustreerde advertenties. Hun fenomenaal procedé, dat vlug de bijnaam 'porseleinkaart' zou krijgen heeft ons een schat aan informatie nagelaten over de commerciële activiteit in onze steden en dorpen.

Porseleinkaarten worden regelmatig en zeer ten onrechte beschreven als de voorloper van de moderne postkaart. Niets is minder waar! Waarschijnlijk baseert men zich hiervoor op een reeks stadsgezichtjes (Gent, Brugge, Antwerpen, Ieper, Namur, Oostende, enz...) die hoofdzakelijk door Daveluy en Delay-De Muyttere in Brugge werden gedrukt op porseleinkaart. De vergelijking met postkaarten houdt daar echter mee op.


 

Het overgrote deel van porseleinkaarten zijn reclamekaarten. Publicitaire kaartjes die gedrukt werden voor een onwaarschijnlijk aantal kleine en middelgrote handelszaken.

 

 

Geen enkele tak van de kleinhandel lijkt aan de rage ontsnapt te zijn : hotels, restaurants, slagers, uurwerkmakers, juweliers, hoefsmeden, kappers, architecten, hoedenmakers, kleermakers, drukkers natuurlijk, kolenhandelaars, koetsenmakers, transporteurs, scheepsmakelaars, enz., enz... De meeste kaarten waren geïllustreerd met zichtjes van de winkels, de werkplaatsen, de voorgevels of de producten. Het lijkt alsof het fenomeen in enkele jaren is uitgegroeid tot een ware industrie waarbij de handelaars telkens wilden uitpakken met een nog mooiere, nog grotere en betere kaart dan die van de concurrent.

Het procedé werd vlug ook gebruikt voor visitekaartjes, wijnetiketten, kleine affiches voor feestelijkheden en evenementen, aankondigingen voor huwelijken en overlijden, toegangskaarten, nieuwjaarswensen, menus, enz... Hierbij wordt ook het genealogisch belang duidelijk van de vele kaarten.
De Belgische lithografen hadden met hun totaal nieuw drukprocedé de buitenlandse drukkers ver achter zich gelaten.
Jacqmain, Vande Steene, Gyselynck en Defferrez uit Gent, Daveluy en Delay te Brugge, Carbotte uit Namur, Bevernaege in Oudenaarde, Heger, Schildknecht en Hannotiau te Brussel, Ratinckx en Mayer te Antwerpen, Blanchet te Kortrijk, Barella in Leuven, Hahn in Verviers, enz...

Hoewel men soms ook Duitse, Franse en Engelse porseleinkaarten ziet, ze zijn zelden zo kleurrijk met goud en brons gedrukt als de Belgische. De Belgische drukkers hadden ver buiten de grenzen hun reputatie opgebouwd. Ze drukten onder andere kaarten voor Engelse, Duitse, Hollandse en Franse handels. Hahn uit Verviers drukte zelfs een prachtige kaart voor een hotel in Moskou.

Eigenaardig genoeg is er tot nu toe zeer weinig gepubliceerd rond porseleinkaarten. Hopelijk kan deze Cd-Rom de welverdiende interesse voor dit miskende fenomeen helpen opwakkeren.
Wat biedt de CD ?


- Informatieve teksten:

- De historische context
- De uitvinding van lithografie, het verband met en het drukprocedé van porseleinkaarten
- Publicitair drukwerk in de geschiedenis
- Wie waren de drukkers ?
- Hoe werden porseleinkaarten verzameld in de 19de eeuw?
- Een beknopte bibliografie
- enz...

- Een fotoshow met de volledige reeks van 600 kaarten.

- De catalogus van 600 porseleinkaarten

- Elke kaart is beschreven met de volledige tekst zoals die erop gedrukt staat
- Bij elke kaart wordt stad, land, drukker, type karton en soort kaart (reclamemarkt, aankondiging, menu, enz...) genoteerd.
- Elke kaart is geïllustreerd met een aanklikbare foto voor een gedetailleerd zicht.
 


De zoekmachine geeft de mogelijk om opzoekingen te doen in de beschrijving van de kaarten (stad, land, drukker, enz...) en in de informatieve teksten.